M. Šefčovič bude s ukrajinským vedením hovoriť o dodávkach plynu

13.11.2014 Bratislava

Bratislava 13. novembra (TASR) – Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič verí, že dohoda medzi Moskvou a Kyjevom o dodávkach ruského plynu zaručuje energetickú bezpečnosť pre nastávajúcu zimnú sezónu.

"Urobím všetko pre to, aby to tak bolo," deklaroval novinárom počas dnešnej ekonomickej konferencie Tatra Summit v bratislavskom hoteli Kempinski.

Ako priblížil, v piatok 14. novembra bude na túto tému diskutovať s najvyššími predstaviteľmi Ukrajiny. "Európska komisia, ktorá bola moderátorom negociácií, chce zostať pevne zapojená do tohto procesu, pričom chce aj preventívne odstraňovať nejaké problémy, ktoré by mohli nastať," zdôraznil Šefčovič, ktorý je za komisiu zodpovedný za vedenie rokovaní.

Dohodu o dodávkach ruského plynu na Ukrajinu, známu ako zimný balík, uzatvorili 30. októbra zástupcovia oboch strán za asistencie EK. Z nej vyplýva, že Kyjev uhradí do konca tohto roka Gazpromu časť dlhu za predchádzajúce dodávky vo výške 3,1 miliardy USD (2,5 miliardy EUR). Prvú splátku vo výške 1,45 miliardy USD už previedol začiatkom novembra, zvyšok má splatiť do konca roka. Rusko zase obnovilo dodávky plynu, pričom znížilo ich cenu o 100 USD.

Šefčovič označil túto dohodu za férovú pre obe strany. "Prvé dva kroky boli pozitívne, takže v piatok chcem diskutovať s najvyššími ukrajinskými predstaviteľmi ako zabezpečiť to, aby sa napriek veľmi zložitej situácii dohoda rešpektovala," uviedol.

Dodal, že jednou z jeho prosieb voči ukrajinským partnerom bude, aby čím skôr vytvorili dynamickú vládu so silným reformným programom, ktorý bude dôležitým signálom pre medzinárodné spoločenstvo, ktoré je pripravené Ukrajine pomôcť. "Ale je pripravené pomôcť vtedy, keď bude vidieť aj veľké reformné úsilie zo strany ukrajinskej vlády krajinu zmeniť a transformovať," uzavrel vicekomisár.
 

Vyberte región